Rozwiąz równanie
Iza: Rozwiaz rownanie sin(x+pi/6)sin(x−pi/6)=1/2 gdzie x nalezy do przedzialu (0,2pi)
prosze o pomoc wiem tylko tyle że wynik brzmi x∊{1/3pi,2/3pi,4/3pi,5/3pi} nie wiem jak do tego
dojść
20 mar 17:05
Godzio :
| | π | | π | | π | | π | | 1 | |
(sinxcos |
| + sin |
| cosx)(sinxcos |
| − sin |
| cosx) = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
| 3 | | 1 | | 1 | |
| sin2x − |
| cos2x = |
| * 4 |
| 4 | | 4 | | 2 | |
3sin
2x − (1 − sin
2x) = 2
3sin
2x − 1 + sin
2x = 2
3 − 4sin
2x = 0
2 − 4sin
2x = −1
2(1 − 2sin
2x) = − 1
| | 2π | | 2π | |
2x = |
| + 2kπ lub 2x = − |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x = |
| + kπ lub x = − |
| + kπ |
| | 3 | | 3 | |
powybieraj z tego rozwiązania z danego przedziału
20 mar 17:20
asd: czy to na pewno jest dobrze?
mi po inaczej po przemnożeniu wyszło
24 mar 14:02