pomoc
taki tam: Znajdz zbiór środków wszystkich okręgów przechodzących przez punkt P=(3,2)
i stycznych do osi Ox
(x−a)2+(y−b)2=r2
(3−a)2+(2−b)2=r2
co dalej mam z tym zrobic ?
20 mar 17:03
Godzio:
S(a,b) r = |a|
P(3,2)
(x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2
(3 − a)
2 + (2 − b)
2 = a
2
9 − 6a + a
2 + 4 − 4b + b
2 = a
2
b
2 − 4b + 13 = 6a
Zbiór środków to parabola o wzorze:
20 mar 17:11
taki tam: hm
Czemu r=|a} ?
20 mar 17:39
Godzio :

Namieszałem z literkami, miało być r = b, ale wtedy już nie musi być w wartości bezwzględnej,
poprawo sobie rozwiązanie, i wynik podaj b = ...a
2 + ...a + ...
Rysunek wyjaśnia ?
20 mar 17:42
taki tam: ok,czajam

−dziekuje bardzo
20 mar 17:50