Jeśli pole powierzchni trapezu równoramiennego jest równe 84, jedna z podstaw ma
Weronika: Jeśli pole powierzchni trapezu równoramiennego jest równe 84, jedna z podstaw ma 8, a wysokość
7, to ile wynosi jego obwód
20 mar 16:42
morfepl: narysuj porządny rysunek i oblicz z pola długość drugiej podstawy, potem wszystko z pitagorasa
wyliczysz
20 mar 16:43
Weronika: Ale ja nie umiem tego obliczyć !
20 mar 16:45
ICSP:

Wylicz a i b ze wzoru na pole trapezu przypomnę:
| | a+b | |
P = |
| * h . Pamiętaj o tym że a jest dłuższe od b! Później z twierdzenia pitagorasa: |
| | 2 | |
x
2 + h
2 = c
2
na sam koniec obwód:
obw = a+ b + 2c
20 mar 16:45
lola: a x to co to jest ? zgubilam sie
20 mar 17:10
ICSP: x to jest przyprostokątna tego trójkąta z czarną kropką
20 mar 17:32
lola: ok dzieki
22 mar 13:29