Kąty
michał : Oblicz miare kata rozwartego równoległoboku w którym róznica miar dwóch sasiednich katów
wewnetrznych jest równa 30 stopni . jestem kiepski z maty .
20 mar 16:12
ICSP: wiesz że kąty w równoległoboku przy jednym boku muszą razem dawać 180o
jeżeli α to jeden kat to drugi α + 30
α + α + 30o = 180 ⇔ α = 75o jest to kąt ostry. Rozwarty obliczysz już sam.
20 mar 16:15
michał : nie potrafie niestety ..
20 mar 16:27
ICSP: Masz kąt ostry obliczony. Kąty przy jednym boku dają razem 180 stopni. Musisz tylko obliczyć
ten drugi kąt.
20 mar 16:31
michał : obliczysz mi go ?
20 mar 16:37
ICSP: To już zostawiam tobie.
20 mar 16:39
michał : nie noo oblicz . jaa to potem zrozumie . jakbys mógł . prosze
20 mar 16:40
michal:
Wiemy, że
α + β = 180 oraz α = 75.
20 mar 16:46
ICSP: no i oblicz β i tyle
20 mar 16:49
michal: Ja jestem Michał bez " ł ".
20 mar 16:51
ICSP: nie zauważyłem
20 mar 16:53