− suma kątów w trójkącie = 180o
− w czworokącie wpisanym w okrąg suma kątów naprzemianległych = 180o
α + β + 44 = 180 → α = 180 − 44 − β = 136 − β
α + δ + 22 = 180 → α = 180 − 22 − δ = 158 − δ
136 − β = 158 − δ
β + δ = 180 → β = 180 − δ
136 − (180 − δ) = 158 − δ
136 − 180 + δ = 158 − δ
δ + δ = 158 − 136 + 180
2δ = 202
δ = 101o
β = 180 − δ = 180 − 101 = 79
β = 79o
α = 136 − β = 136 − 79 = 57
α = 57o
γ = 180 − α = 180 − 57 = 123
γ = 123o
| 180−δ | ||
α + α + δ = 180 → α = | ||
| 2 |
| 180−δ | ||
180 − 2β = | ||
| 2 |
| 180−108 | ||
α = | = 36
| |
| 2 |