Pomóżcie!!! Proszę!! ;(
Agula: Rozwiąż równanie z niewiadomą x:
| a − x | | x +a | | 2ax | |
| − |
| = |
| |
| b − a | | a+b | | a2 − b2 | |
20 mar 14:47
Qba: I − sprowadzasz do wspólnego mianownika lewą stronę(w pierwszym wyrażeniu musisz wyciągnąć "−"
przed nawias![b−a]=−[a−b] i wtedy ten minus wędruje nam do licznika) −−−−>licznik: (a−b)(a+b)
co nam da a2−b2(wzór skróconego mnożenia) widzisz że mianowniki po lewej i prawej stronie są
sobie równe więc p/q=m/q wtedy i tylko wtedy gdy p=m (przyrównujesz do siebie licznik z lewej
do licznika z prawej strony)
20 mar 15:20
Qba: pomyłka

w drugiej linijce po strzałce −−−−> tak wygląda mianownik a nie licznik!
20 mar 15:22
Qba: + oczywiście założenia b−a różne od zero, to samo do pozostałych mianowników!
20 mar 15:22
Agula: Wyszło mi coś takiego :
| x − a − x − a | | 2ax | |
| = |
| |
| a2 − b2 | | a2 − b2 | |
20 mar 15:32
Agula: −2a = 2ax /:2a
x = −1
dobrze czy źle
20 mar 15:41
Qba: dobrze, przy założeniu a różne od 0.
20 mar 17:05
Agula: Ok . dzieki, a wiesz może jak zrobić to zadanie
| a | | c | | a + c | |
| + |
| = |
| |
| c − x | | a − x | | b − x | |
20 mar 17:11
Łukasz: ?
20 mar 18:45