Prosze, pomoże mi ktoś???
Agula: Rozwiąż:
x2 +y2 − 6x +2y +10 = 0
20 mar 14:05
morfepl: to jest równanie okręgu więc musisz dopisać odpowiednie wyrazy wolne np. liczbę 5 można zapisać
jako
5=5+10−10=15−10
20 mar 14:08
Agula: no ale i tak nie wiem jak.
Ze np. x
2 +2xy + y
2 − 2xy − 6x + 2y +10 = 0
20 mar 14:21
morfepl: równanie okręgu wygląda tak:
(x−x1)2+(y−y1)2=r2
więc uzupełniamy
x2−6x+y2+2y+10 = 0
x2−6x+9−9+y2+2y+1−1+10 = 0
(x−3)2+(y+1)2=0
20 mar 14:25
Agula: Ale co mi to da

?
20 mar 14:27
Agula:
20 mar 15:59
Jack:
możesz odczytać środek okręgu i jego promień....
20 mar 16:00
Gustlik: Po co kombinujecie z dodawaniem i odejmowaniem liczb?
x
2 +y
2 − 6x +2y +10 = 0
Współrzędne środka:
S=(3, −1)
r=
√a2+b2−C=
√32+(−1)2−10=
√9+1−10=0
Promien r=0 równanie przedstawia punkt o współrzędnych (3, −1).
21 mar 02:09
Jack:
kombinuje po to, żeby nie wkuwać bezmyślnie wzorów (których i tak jest wystarczająco dużo)...
Metoda dobierania współczynników podczas, gdy wiemy, że pewne wyrażenia mają się ładnie zwinąć
ze wzoru skróconego mnożenia, jest w tym miejscu (i zwykle też) najprostsza.
21 mar 12:01
komentator OWMH:
Mamy rozwiązać x2+y2 −6x+2y+10 = 0
Rozwiązać tego równania oznacza znaleźć tych p−któw (x;y) takie; że spełniają to równania
a wiec trzeba wiedzieć co opisuje to równanie drugiego stopnia.
na początku sprawdzamy czy to jest para prosty; (czy przecinają się − to mamy punkt ,
czy są równoległe); czy to okrąg , czy to elipsa ; czy to parabola, czy hiperbola; czy nic
nie reprezentuje na płaszczyźnie XY.
ale jak to zrobimy?; sprawdzamy czy to jest równanie okręgu jak wiemy; okrąg to
zbiór punktów równoodległych od jednego punktu nazywany środek okręgu.
jeśli dowolny punkt P należący do okręgu ma współrzędne ( x; y) a S środek okręgu ma
współrzędne ( h; k); a R jest promień tego okręgu to mamy z definicji okręgu:
odlegóść ( P; S) = I PS I =R
mamy że I PS I2 = R2 ⇔ (x−h)2 +(y−k)2 = R2
(x−h)2 +(y−k)2 = R2 to jest równanie okręgu o środek (h;k) i promieniu R
tutaj widzimy że współczynnik przy x2 i y2 jest 1; w naszym równaniu jest tak samo
a więc to jest równania okręgu; a więc nasze równanie (zadaniowe) musimy doprowadzić
do postaci (x−h)2 +(y−k)2 = R2; tutaj trzeba trochę myślić.
Musimy doprowadzić
x2 −6x do postaci (x−h)2
y2+2y do postaci (y−k)2
w obu przypadku sie uzupełni się do trójmianu kwadratowego pochodzący
z suma2 lub różnica 2;
I sposób
wprowadzenie AX2 +B X lub AX2 –BX do postaci pełnego trójmianu
Kwadratowego. A tutaj zajmujemy się dla naszej potrzeby: postaci X2 +BX lub X2−BX
można było w obu przypadkach ; tzn. x2 −6x i y2+2y rozwinąć (x−h)2 i (y−k)2
i każdy porównać do swoich odpowiedników (x−h)2 i (y−k)2 i stąd otrzymać ile wynosi
h i k ; a więc doprowadzilibyśmy x2+y2−6x+2y+10 do postaci (x−h)2+(y−k)2 = R2
II sposób
również można bardzo prosto uzupełniając:
x2 −6x do postaci do pełnego trójmianu kwadratowego
y2+2y do postaci do pełnego trójmianu kwadratowego ; pamiętając że
(A+B)2 = A2 + 2. A. B + B2 ; (A−B)2 = A2 − 2. A. B + B2
Stąd x2 −6x trzeba dodać COŚ2 ; a wiemy że 6x = 2.x .COŚ a więc COŚ = 3
x2 −6x trzeba dodać 32 i odjąć aby wyrażenie nie zmieniło się :
x2 −6x = x2 −6x + 32 – 32 = (x−3)2 −9
Tak samo postępujemy z y2+2y ; a wiemy że 2y = 2.y .COŚ a więc COŚ = 1
y2 +2y trzeba dodać 12 i odjąć aby wyrażenie nie zmieniło się :
y2 +2y = y2 +2y+ 12 – 12 = (y+1)2 −1
więc naszego równanie początkowe będzie tak się przekształca się
x2+y2 −6x+2y+10 = 0 ⇔ (x−3)2 −9 + (y+1)2 −1 +10 = 0 ⇔
⇔(x−3)2 + (y+1)2 = 0; stąd te punkty są oddalonych od punktu (3,−1) o odległości 0
Odpowiedź jest tylko jeden punkt (3; −1)
Uzasadnienie inaczej: dla każdego A∊ R to A2≥0; stąd A2 + B2 = 0 ⇔ A=0 B=0
Stąd mamy
(x−3)2 + (y+1)2 = 0 ⇔ (x−3)2 = 0 (y+1)2 = 0 ⇔ x−3 = 0 y+1 = 0
⇔ x = 3 y = −1
Odpowiedź : rozwiązanie tego równanie jest punkt (3;−1)
21 mar 15:19
komentator OWMH: Sorry to co nazywa sie kombinowanie!; jest uzasadnione w moim poprzedni notatki; to
sie nazywa być RACHMISTREM

! i to się zdobywa mając trochę wiedzę o tym co się chce
rachować. Warto o tym pomyśleć; zwłaszcza jak sie pracuje z wielomianów kwadratowych
i równaniami kwadratowymi. Warto umieć skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia;
znać nie oznacza recytować te wzory oznacza umiejętne zastosować tzn. np. jak doprowadzić
ze wzoru jego prawa strona znając lewa strona i vicewersa albo jak uzupełnić cały wzór
znając części tego wzoru.
21 mar 15:37