Zadanie na tw, cosinusów, bardzo pilne.
Pynia: W czworokącie ABCD o bokach: AB = 3, BC= √19, CD= √21, AD=4 poprowadzono przekątne AC i BD.
Pierwsza z nich ma długość 5, oblicz długość drugiej.
20 mar 12:54
wicz: Eh, Pyniu, takie banały, trzeba chodzić na lekcje matematyki!
Wierzchołek A jest podzielony przekątną o boku 5. Mamy 2 trójkąty: ABC oraz ACD. Z tego
pierwszego obliczymy sinus kąta BAC − oznaczmy go jako α. Skorzystajmy z twierdzenia
cosinusów, którego tak bardzo nie lubisz.
√192 = 52 + 32 −2*5*3*cosα
19 = 44 − 30cosα
cosα = 1/2
α = 60
Analogicznie robimy z trójkątem ACD, obliczając kąt CAD, który również wynosi 60 stopni. Mamy
zatem kąt 120 stopni przy wierzchołku A. Teraz użyjemy trójkąta ABD, w którego boku BD jest
zawarta szukana przekątna. Oznaczmy ją jako x. Skorzystajmy ponownie z twierdzenia cosinusów.
x2 = 42 + 32 −2*3*4*cos120
x2 = 16 + 9 +12
x2 = 37
x = √37
20 mar 21:53