Stereometria, bardzo proszę o poprawne rozwiązanie
emes: Z wycinka koła o promieniu 16 i kącie środkowym 135stopni utworzono powierzchnię boczną stożka.
Oblicz wysokość tego stożka. (Rysunek!)
20 mar 11:24
dero2005:

dane
l = 16
α = 135
o
2πl*
α360 = 2πr
16*
135360 = r
r = 6
h =
√l2 − r2 =
√162 − 62 =
√220 = 2
√55
h = 2√55
20 mar 13:34
emes: dzięki wielkie
20 mar 21:24
Kasia: trójkąt równoramienny ,mających miarę 30stopni,obracamy wokół prostej zawierajacej najdłuszy
bok o długości 12cm.Oblicz objętość i pole powiechrzni całkowitej otrzymanej bryły
20 mar 21:02