Kasia: Proszę o pomoc

Z urny zawierającej 4 kule białe i 6 kul czarnych losujemy bez zwracania dwie kule.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania za drugim razem kuli białej.
Wiem że należy narysować drzewko ale czy wynik będzie taki

P(B) = 3/9 + 4/9 = 7/9
29 mar 17:05
k: dośw.: losujemy 2 kule bez zwracania
4- ilość kul białych
6- ilość kul czarnych
Ω=10*9= 90
A- zd., że wylosujemy za drugim razem kulę białą
bb, czb,
A= 4*3+ 6*4= 12+24= 36
P(A)= 36/90=0,4
mi wychodzi tak
29 mar 18:26
Jakub: Ja to robię w ten sposób.
/\
4/10 / \ 6/10
b cz
/\ /\
3/9 / \ 4/9 / \
b cz b cz
Nie uzupełniłem wszystkich gałęzi liczbami ale i z tego widać że prawdop. to
P = 4/10*3/9 + 6/10*4/9
29 mar 18:29
Jakub: "k" ubiegł mnie z odpowiedzią, ale jak policzysz mój wynik to zobaczysz że wyniki są
jednakowe.
Pozdro
29 mar 18:31
Kasia: Czy jest różnica między: Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania ZA DRUGIM RAZEM kuli
białej
a oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej?
29 mar 19:15
Jakub: Oczywiście że jest. Jak za drugim razem to możesz mieć przypadki:
bb
cb
Jak wylosowanie kuli białej (nieważne za pierwszym czy za drugim razem) byle była biała
to możesz mieć:
bb
cb
bc
29 mar 19:43
Kasia: dzięki Jakub i dzięki "K"

ale to znaczy, że źle zrobiłam na sprawdzianie
29 mar 19:55