Wielomiany, wartość bezwzględa i okrąg
Sheep: Witam.
Prosiłbym o pomoc w trzech zadankach.
1. Wyznacz liczby a i b tak, aby wielomiany
W(x)=(2a−b)x
4 + 5x
2−1 i
P(x)=7x
4 + (a−b)x
2−1
były równe.
Czy dobrze rozumuje myśląc iż pomiędzy dwa wyrażenia należy wstawić znak równości a potem dojść
do układu równań?
2. Wyrażenie Ix+5I + I2x−4I zapisz bez użycia wartości bezwzględnej wiedząc że x ∊ (−5;2)
Tutaj prosiłbym o szczegółowe wyjaśnienie bo nie wiem jak się za to zabrać.
3. Okrąg o środku O ma średnicę równą 26cm. Odległość cięciwy tego okręgu od punktu O wynosi
12cm.
Długość tej cięciwy jest równa:
A.6cm
B.10cm
C.12cm
D.5cm
Zadanie wydaje się banalne ale również prosułbym o krótkie objaśnienie

Z góry dziękuję za wszelką udzieloną pomoc.
20 mar 10:59
Mila: Wielomiany są równe jeżeli sa tego samego stopniai mają jednakoqwe współczynniki przy zmiennej
i w tej samej potedze i mają równy wyraz wolny
W(x)=(2a−b)x4+5x2 −1
P(x)=7x4 +(a−b)x2 −1
7=2a−b a−b=5
7=2a−b
a−b=5 ⇒a=5+|b
7=2(5+b)−b
a=5+b
7=10−b
b=10−7=3
a=5+3=8
|x+5|+|2x−4| x∊(−5;2)
dla x=−4,9
−4,9+5>0 nie zmieniamy znaku x+5
2*(−4,9)−4 <0 zmieniamy znak −2x+4
dla x=1,9
1,9−5 > 0 nie zmieniamy znaku
2*1,9 − 4<0 zmieniamy znak
x+5−2x+4
jeżeli masz jeszcze wątpliwosci to np x=1 | 1+5|+|2−4|=6+|−2|=6+2=8
1+5−2+4=8
20 mar 13:22
Sheep: A skąd wzięło się −4,9 w drugim?
I jeszcze te ostatnie bym prosił.
20 mar 15:14
Sheep: Nadal aktualne
20 mar 17:34
Sheep: Czy w pierwszym zadaniu nie powinno być czasem
7=10 +b zamiast 7=10−b ?
Skąd zięło się −4,9 w drugim?
i czy ktoś może pomóc jeszcze w trzecim?
20 mar 18:54
ICSP:

długość x wyliczysz z twierdzenia pigaorasa
długosć cięciwy : 10
20 mar 18:57
Sheep: Dzięki.
Jeszcze te drugie mi potrzebne.
20 mar 19:09
ICSP: Przecież drugie masz zrobione.
20 mar 19:11
Sheep: tak ale nie wiem skąd np. wzięło się tam −4.9?
20 mar 19:12
Mila: 7=2(5+b)−b=10+2b−b=10−b
wybrałam liczby należace do przedziału (−5 blisko −4.9 2 blisko 1,9)
20 mar 20:13