iza: dla kątów ostrych alfa i beta pewnego trójkąta prostokątnego zachodzi równość: sin alfa + sin
beta= 75. oblicz:
a)sin alfa * sin beta
b)cos alfa + cos beta
c) cos alfa * cos beta
19 mar 18:34
iza: prosze o pomoc
19 mar 23:40
Trivial:
Do wszystkich przykładów: sinα = cosβ (w tym samym trójkącie prostokątnym).
1. Podnieść wyrażenie do kwadratu, zauważyć ukrytą jedynkę trygonometryczną.
2. Skorzystać z zależności podanej wyżej
3. Podnieść wyrażenie do kwadratu i znów zauważyć ukrytą jedynkę trygonometryczną.
19 mar 23:44
kornelia: sin beta = sin (90 − alfa) = cos alfa, bo to trójkąt prostokątny
Jedynka trygonometryczna: sin2x+cos2x=1
19 mar 23:46
iza: ponawiam prosbe o pomoc w zadaniu, nadal mam z nim problem.
20 mar 17:43
aga: (sinα+sinβ)
2 = 7/5
sin
2α+2sinαsinβ+sin
2β=49/25 wzor skroconego mnozenia , wynik tez do kwadratu
sin
2α+2sinαsinβ+cos
2α=49/25 sin
2β to inaczej cos
2α
1+2sinαsinβ=49/25 sin
2α+cos
2α=1 (jedynka trygomometryczna)
2sinαsinβ=49/25 − 1 przenosze 1 i odejmuje od 49/25
2sinαsinβ=24/25 : 2 dziele aby pozbyc sie 2
sinαsinβ= 12/25 wynik
tak samo w podpunkcie c) a b) nieumiem
7 lut 18:24
Anitaaaaaaaaa: ad.2)
sinα = cosβ
sinβ = cosα
sinα + sinβ = 7/5 <=> cosβ + cosα = 7/5
23 mar 18:36