obwód trapezu
Fruzia: Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 4cm i 6cm, a cosinus kata ostrego trapezu jest
równy 12. Oblicz obwód trapezu.
19 mar 15:38
Fruzia: a=4cm, b=6cm, c=?, cos(alfa)=b/c 12=6/c*c, c=12
obw. a+b+2c=4+6+2*12=34
Bardzo proszę o sprawdzenie
19 mar 17:35
Fruzia: puk,puk
20 mar 12:42
ICSP: Napewno nie 34. Strzelaj dalej.
20 mar 12:54
Fruzia: cos 60stopni=1/2
6−4=2cm
dzielimy na dwa ramiona 2:2=1cm
cos60stopni=1/2=1/x gdzie x jest dł ramienia trapezu
1:2=1:x
x=2 dł ramienia 2cm
obwód a+b+2c
6+4+2+2=14cm
20 mar 22:33
ceaser I: tak
20 mar 22:37
Fruzia: Dziękuję
20 mar 22:53