pewnie miałam tu wykorzystać jakiś wzór na r?
Dorota: proszę o pomoc w tym zadaniu:
Trójkąt prostokątny opisany jest na okręgu o promieniu r = 1 cm. Jedna z przyprostokątnych jest
dwukrotnie dłuższa od drugiej. Oblicz obwód tego trójkąta?
zrobiłam tak:
x2 + {2x} 2 = c2
x2 + 4x2 = c2
c2 = 5x2
c = x √5
Obwód = x + 2x + x √5 = 3x + x √5 = x (3 + √5 )
Nie wiem, czy to dobrze, bo nie wykorzystałam podanego r?
Z góry dziękuję za pomoc
19 mar 14:28
morfepl: a wiadomo, że c=2r więc masz już wszystko
19 mar 14:29
Dorota: dziękuję, ale tu jest trójkąt opisany na okręgu, a c = 2 r to chyba jest jak trójkąt jest
wpisany w okrąg?
19 mar 14:45
Dorota: czy ktos rozwieje moje watpliwości?
20 mar 14:27
dero2005:
r = 1
a = x
b = 2x
c =
√x2+(2x)2 =
√5x2 = x
√5
| | a*b | | x*2x | |
P = |
| = |
| = x2 − pole trójkąta
|
| | 2 | | 2 | |
| | 2x2 | | 2x2 | | 2x | |
1 = |
| = |
| = |
|
|
| | x + 2x + x√5 | | x(1+2+√5) | | 3+√5 | |
| | 2(3+√5) | |
b = 2x = |
| = 3+√5
|
| | 2 | |
| | 3+√5 | | 3√5+5 | |
c = x√5 = |
| *√5 = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | 3+√5 | | 3√5+5 | |
O = a + b + c = |
| + 3+√5 + |
| = 7 + 3√5 |
| | 2 | | 2 | |
20 mar 17:20
dero2005:

rys do zadania
20 mar 17:23