prosta równoległa
luk: punkty A(1,1) B(6,1) C(9,5) są wierzchołkami trójkąta ABC jakie będzie równanie prostej
równoległej do prostej BC przechodzącej przez punkt A ?
19 mar 13:56
dero2005:

liczymy współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty C i B
| | yC−yB | | 5−1 | | 4 | |
a = |
| = |
| = |
|
|
| | xC−xB | | 9−6 | | 3 | |
taki sam współczynnik będzie miała prosta przechodząca przez punkt A
a równanie jej wynosi
| | 4 | |
y = a(x−xA)+yA gdzie a = |
| xA = 1 ya = 1
|
| | 3 | |
y =
43(x−1)+1
y = 43x − 13
19 mar 14:56