Stereometria
auu:
W prostopadłościanie o wysokości 4dm jedna z krawędzi podstawy ma długość 4dm. Oblicz długość
przekątnej prostopadłościanu, wiedząc, że jego objętość wynosi 642dm3.
19 mar 13:32
dero2005:

dane
a = 4 dm
h = 4 dm
V = a*b*h = 642 dm
3
| | V | | 642 | | 321 | |
b = |
| = |
| = |
| dm druga krawędź podstawy
|
| | a*h | | 4*4 | | 8 | |
d =
√a2 + b2 = −−−−−−−− przekątna podstawy
D =
√h2+ d2 = −−−−−−− przekątna
prostopadłościanu
czy te dane są poprawne bo wyniki wychodzą "głupie"
19 mar 15:10