Kombinatoryka
michal: Na przyjęciu spotkała się pewna liczba znajomych. Wszyscy znajomi przywitali się podaniem ręki.
Nastąpiło 10 powitań. Ilu przyjaciół się spotkało?
19 mar 13:25
ICSP: | n! | |
| = 10. Rozwiąż to równanie powinno wyjść 4. |
| (n−2)! * 2 | |
19 mar 13:29
ICSP: tzn. powinno wyjść 5.
19 mar 13:29
michal: Do tego doszedłem sam. Problem tkwi w tym, jak rozwiązać takie równanie. Ja po prostu
podstawiałem kolejne liczby pod n...
19 mar 13:33
ICSP: n! = (n−2)! * (n−1) * n
Wstawiajac do do równania
| (n−2)! * (n−1) * n | |
| = 20 pomnożyłem już przez dwa |
| (n*2)! | |
skraca sie (n−2)! i zostaje:
n(n−1) = 20 ⇔ n
2 − n − 20 = 0
Teraz to już chyba nie problem policzyć pierwiastki.
19 mar 13:38
michal: Zrozumiałem, dzięki.
19 mar 13:44