matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
he:
Dla pewnego kąta α jest wzór 3sin α =
√
3
cos α . Wyznacz α jeśli α jest kątem ostrym. Zrobiłem tak: 3sin α =
√
3
cos α /:3
√
3
sin α =
3
√
3
Tyle, ze w odpowiedzi jest, ze to tg=
nie rozumiem czemu.
3
Czyli 30%
19 mar 13:20
ICSP:
3sinα =
√
3
cosα
√
3
sinα
√
3
√
3
sinα =
cosα ⇔
=
⇔ tgα =
⇔ α = 30
o
3
cosα
3
3
19 mar 13:25