Jeżeli α jest kątem ostrym i tgα=2, to sinα?
Pomocy: Jeżeli α jest kątem ostrym i tgα=2, to sinα? Nie wiem, ale mi coś nie wychodzi. Rozwiązuje za
| | sinα | |
pomocą wzoru: tgα= |
| |
| | cosα | |
19 mar 12:28
ICSP: sinα = 2cosα z tego wzorku co napisałeś
sin
2α =4 cos
2α z podniesienia obustronnie do kwadratu
4cos
2α + cos
2α = 1 Z jedynki trygonometrycznej
19 mar 12:31
dero2005:
sinα = 2cosα |
2
sin
2α = 4cos
2α
cos
2α = 1 − sin
2α z "jedynki"
sin
2α = 4(1−sin
2α)
sin
2α = 4 − 4sin
2α
sin
2α + 4sin
2α = 4
5sin
2α = 4
19 mar 12:38
dero2005:
w "jedynce" nie ma, że sin2α = 4cos2α tak jak zrobił ICSP
19 mar 12:46
ICSP: W sumie to ja od razu podstawiłem za sinusa kwadrat 4 cosinusy kwadrat i nie wiem jakim cudem
mi taki cos wyszedł.
19 mar 12:47
dero2005:
zdarza się
19 mar 12:51
ICSP: Już mi się nudzi i takie głupoty wymyślam. Pograłbym sobie w coś tylko nie mogę:(
19 mar 12:52
xc: Tzn ja tak robię i nie wiem co w tym jest złego:
2cosα=sinα
sin
2α+cos
2α=1
(2cosα)
2+cos
2α=1
4cos
2α+cos
2α=1
5cos
2α=1/:5
Teraz z poprzedniej rozpiski sinα=2cosα
| | 1 | | 1 | |
Czyli podstawiam 2*pierwiastek z |
| = 2pierwiastki z |
| |
| | 5 | | 5 | |
19 mar 13:14
ICSP: Usuń niewymierność z mianownika i będzie dobrze.
19 mar 13:19
xc: Aha, rzeczywiście, czyli zawsze jak jest pierwiastek w mianowniku to trzeba usunąć
niewymierność tak?
19 mar 13:32
michal: Tak
19 mar 13:36
xc: Ok, dzięki
19 mar 13:44