Podobieństwo trójkątów
Szymon: Boki trójkąta ABC mają długość:AB=8cm,BC=10cm,AC=12cm.Trójkąt A1B1C1 jest podobny do trójkąta
ABC i jego obwód równy jest 6cm.Oblicz:
a) skalę podobieństwa
b)długości boków trójkąta A1B1C1.
19 mar 12:16
ICSP: 8 + 10 + 12 = 20
| AB | |
| = k tak samo z pozostałymi. |
| A1B1 | |
19 mar 12:18
Szymon: 8 + 10 + 12 = 20
Od kiedy to się równa 20...chyba 30
19 mar 12:23
Szymon: jak to zrobiłeś nie wiem o co chodzi
19 mar 12:23
ICSP: ajc. Mam dziś problemy w dodawaniu


OBW dużego = 30
obw małego = 6
k − skala podobieństwa
19 mar 12:25
Szymon: a te 8 skąd ?
19 mar 12:32
ICSP: Z długosci boku AB
19 mar 12:34
Szymon: | | 1 | |
w odp pisze ,że powinno wyjść |
| |
| | 5 | |
19 mar 12:41
ICSP: Tak też może być. Po prostu na odwrót proporcje wziąłem. Wyniki wyjdą takie same.
19 mar 12:43
Szymon: a te długości boków trójkąta A1B1C1
Jak się robi ?
19 mar 12:45
Szymon:
19 mar 12:59
ICSP: Odpowiedni bok przez odpowiedni bok.
19 mar 13:00
Szymon: yy możesz pokazać na jednym przykładzie ?
19 mar 13:07
ICSP: | | 1 | |
Wyszła ci sklala podobieństwa |
| |
| | 5 | |
AB = 8
Mnożymy na krzyż:
19 mar 13:09
Szymon: dzieki
19 mar 13:13
aska: A jakis rysuneczek do tego?
27 maj 18:55