ciągi
xxx:
Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie 5 i różnicy 3. Wzór ogólny tego ciagu wyraza
sie wzorem:
czy to bedzie 5n+3? taki wzór?
19 mar 11:59
Dawid: an=a1+(n−1)r
czyli
an=2+3n
19 mar 12:06
xxx:
a dlaczego tak? nie rozumiem:
19 mar 12:08
xxx:
nie mam takiej opcji do wyboru

moze miało byc
2n+3?
19 mar 12:09
ICSP: 3n + 2
19 mar 12:13
Dawid: ICSP to to samo co ja napisalem tylko w innej kolejnosci
19 mar 12:14
Dawid: chyba ze chcesz uswiadomic xx ze dodawanie jest przemienne xD
19 mar 12:15
xxx:
a skąd to się wzieło?
19 mar 12:16
ICSP: 2 + 3n = 3n + 2
19 mar 12:16
xxx:
ale nie o to pytam
skad się to 2 wzieło jak a1= 5?
19 mar 12:17
Dawid: podalem Ci wzor
19 mar 12:20
Dawid: a
1=5 bo a
1 to pierwszy wyraz ciagu

r=3 bo r to roznica cigu
a dalej podstawiasz do wzoru ktory podalem napoczatku.
19 mar 12:21
xxx:
mi z tego wzoru wychodzi 3n+4 a nie 2
19 mar 12:22
Dawid: an=5+(n−1)3
an=5+3n−3
an=3n+5−3
an=3n+2
19 mar 12:30
Dawid: jak masz nawias i przez niego mnozysz to musisz przez kazdy wyraz z tego nawiasu.
a Ty widac tylko przez n mnozysz a przez 1 juz nie.
19 mar 12:32
xxx:
a no, przepraszam....−1 razy 3 to dla mnie −1

maskara.
19 mar 12:33