Funkcja.
xxx:
Miejscem zerowym funkcji f(x)= (2m+1)x−9 jest liczba (−3). Wynika stąd,że?
m=2
m= −2
m= −3
m= 3
Jak to trzeba zrobic? Za m pokolei podstawiać liczby i sprawdzać? Tylko ja nie wiem co
trzeba sprawdzic
19 mar 11:52
xxx:
hmmm....?
19 mar 12:00
Dawid: eeee
no masz miejsce zerowe tzn ze dla y=0 x=−3
19 mar 12:04
Dawid: podstaw i licz
19 mar 12:04
xxx:
ale co mam wyliczyć?
19 mar 12:05
xxx:
wyszło mi,ze m =13, 5 a nie ma takie opcji do wyboru
19 mar 12:07
Dawid: no m xD
0=(2m+1)(−3)−9 tak to ma wygladac jak podstawisz
19 mar 12:08
Dawid: 0=−6m−3−9
12=−6m
m=−2
19 mar 12:09
Dawid: jasne to jest czy tylko potrzebujesz rozwiazania a zrozumiec juz niebardzo ?
19 mar 12:10
xxx:
bo ja ten nawias wymnozyłam przez −3
19 mar 12:10
Dawid: no tak mialas zrobic
19 mar 12:13
xxx:
wiem ale zamias odjąc to ja pomozyłam nie wiem czemu

i mi wyszło 81 a nie 12
19 mar 12:17
Pomocy: f(x)=(2m+1)x−9 y =0 x=−3
Więc
0=(2m+1)−3−9 (pozbywasz się nawiasu mnożąc przez −3)
0=−6m−3−9
6m=−3−9
6m=−12/:6
m=−2
19 mar 12:34
ola: 3 do x+1 −9
2 maj 17:04
ola: prosze o pomoc
2 maj 17:04
ola: określ miejsca zerowe funkcji
2 maj 17:05