dla jakich k..
gosia: dla jakich k zbiór A
k∩ B jest zbiorem jednoelementowym:
A
k= { x ∊ R : y ≤ −x
2 +k }
B= {x ∊ R : x
2− y −1 ≤ 0}
proszę także o wyjaśnienie
19 mar 11:41
gosia: bardzo proszę o pomoc
19 mar 17:09
komentator OWMH:
trzeba analizować wykresów te dwa zbiory:
A = { x∊R: y≤−x2+k} otrzymany po przesunięciu o wektor [0,k] zbiór A1
.
zbiór A1 = { x∊R: y≤−x2} − zbiór punktów z brzegiem pod paraboli (brzeg zbioru A1)
o r−niu y = −x2
z kolej zbiór B={x∊R: x2 −y −1 ≤0} ⇔B={x∊R: x2 −1 ≤ y} otrzymany po przesunięciu o
wektor [0,−1] zbiór A2 .
zbiór A2 = { x∊R: y≥x2} − zbiór punktów z brzegiem nad paraboli (brzeg zbioru A2)
o r−niu y = −x2
ponieważ A∩B ma być zbiór jedno elementowego to te zbiory muszą mieć tylko
jeden wspólny punkt. Na początku A1 i A2 mają tylko jeden punkt wspólny i
jest punkt (0;0); zbiór A2 przesuwa się o wektor [0;−1] ( otrzymamy B);
a więc aby zbiór A otrzymany po przesunięciu 0 A1 o wektora [0;k]
miałoby jeden punkt wspólny z B to wektor [0;k] musi być równy [0;−1]
stąd k= −1 ( z równości wektorów)
odp. k wynosi −1
.
19 mar 20:01
komentator OWMH:
Dla jaśności; trzeba robić wykres zbiorów A1 i B na układzie współrzednych
i będzie widać że A którego jest wynikiem przesunięcie A1 o wektora [0;k];
będzie miły jeden punkt wspólny z B jeśli wektor [0;k] = [0;−1] stąd k =1
19 mar 20:08
komentator OWMH:
wyjaśnienie notacji:
w moich notacjach to Ai nie oznacza że k=i;
A−{1} oznacza zbiór którego przesuwamy o wektor [0; k] aby otrzymać A
A2 oznacza zbiór którego przesuwamy o wektor [0;−1] aby otrzymać B
19 mar 20:14
komentator OWMH:
sorry trzeci wierszy powinno być;
A1 oznacza zbiór którego przesuwamy o wektor [0;k] aby orzymać A
19 mar 20:16
gosia: dziękuję, wynik zgadza się z odp
20 mar 17:21