Liczby wymierne
xxx:
Ile w tym zbiorze jest liczb wymiernych?
{ 0,(28), √7, 3√64, 23, pi kwadrat, √1+9 }
Uważam,że 3 albo 4? Dobrze myślę?
19 mar 11:33
ICSP: jak dla mnie 2.
19 mar 11:37
xxx:
a które konkretnie?
19 mar 11:38
19 mar 11:39
xxx:
Dzieki, a pierwiastki to nie sa wymierne?
19 mar 11:40
ICSP: weź kalkulator. Wciśnij 7 i pierwiastek.
19 mar 11:41
xxx:
Wcisnełam....i mi jakieś liczby wyskoczyły. Problem w tym,ze ja nie wiem co to liczna
wymierna.
19 mar 11:43
ICSP: Liczba wymierna to liczba którą można zapisać w postaci ułamka zwykłego. Możliwe że również
0,(28) jest liczbą wymierną gdyź:
x = 0,(28)
100x = 28,(28)
100x − x = 28
99x = 28
| | 28 | |
x= |
| Co jest liczbą wymierną. |
| | 99 | |
19 mar 11:46
xxx:
acha...dziekuje.
19 mar 11:49
karol: Są 4 liczby wymierne 0, (28), 3√64, 23
4 sty 21:05