wyrażenia
roman: | | 2x2−4 | |
dane jest wyrazenie W(x) = |
| . oblicz wartosc tego wyrazenia w punkcie x=√3. |
| | x+5 | |
wynik przedstaw w postaci ułamka i wymiernym mianowniku ....
mogłby ktoś to zrobic krok po kroku bo ja podłożyłem ten pierwisatek z trzech za iksa ale mi
nie wyszło tak jak w odpowiedziach .,.. wiec nie wiem jak to powinno byc ...
19 mar 10:43
ICSP: | 6 | | 6(5−√3) | | 15 − 3√5 | |
| = |
| = |
| |
| 5+√3 | | 22 | | 11 | |
19 mar 10:52
roman: no własnie napisz mi prosze jak usunołes ta nie wymiernosc
19 mar 10:55
ICSP: a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
| 6 | | 5−√3 | | 6(5−√3 | | 6(5−√3) | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 5+√3 | | 5−√3 | | (5−√3)(5+√3) | | 52 − (√3)2 | |
19 mar 10:58
roman: ok super dzięki
19 mar 10:59
roman: zaraz zaraz mi wychodzi w liczniku 2 a nie 6 .... >?
19 mar 11:29
ICSP: Tak oczywiście ze 2. Po prostu pomyliła mi się 3 z 5 i wziąłem √5 do licznika. Kompa robię i
jestem troszkę rozkojarzony.
19 mar 11:31
ICSP: Skoro tka jest to trzeba troszkę odpowiedz naprowadzić
19 mar 11:32
roman: no spoko nikt nie jets omylny.
19 mar 11:32