ciagi
Dawid: wyznacz ciag arytmetyczny (an) a nastepnie wyznacztakie n aby suma n poczatkowych wyrazow tego
ciagu miala wartosc najmniejsza gdy.
a7=1 a11=9
wszystko wiem po za ostatnia czescia zadania tzn jak wyznaczyc to n zaeny suma n poczatkowych
wyrazow miala wartosc najmniejsza.
dla szybszej pomocy:
a1=−11 r=2
19 mar 10:30
ICSP: Suma będzie najmniejsza gdy będą sumowane wszystkie wyrazy których wartości są poniżej osi OX.
19 mar 10:31
Dawid: podstawialem to pod wzor do sumy i dalem ze mnejsze rowne zero ale nic mi z tego nie wyszlo.
bo wyszlo okolo −3.5 i 3,5.
19 mar 10:34
ICSP: masz wzór ogólny tego ciagu?
19 mar 10:35
Dawid: chyba ze tak mialo wyjsc a odczytac niepotrafie ?
19 mar 10:35
Dawid: no wyszlo mi an=−13+n
19 mar 10:36
Dawid: nawiasem jakie DSJ 3?
19 mar 10:37
ICSP: an = 2n − 13
Sprawdzam który wyraz jest równy 0
0 = 2n − 13 ⇔ 2n = 13 ⇔ n = 6,5. Ponieważ ciąg musi przyjmować wyrazie będące liczbami
naturalnymi i ciąg jest rosnący to znaczy że wyraz ujemny będzie 6 a dodatni już 7. Suma
będzie najmniejsza dla 6 początkowych wyrazów.
19 mar 10:39
ICSP: Deluxe ski jump 3
19 mar 10:39
Dawid: dzieki wielkie juz wiem ocb.
nie nie posiadam a dlaczego pytasz?
19 mar 10:41
Dawid: jak potrzebujesz da sie zalatwic
19 mar 10:43
ICSP: właśnie mam problem z kompem
grę mam
19 mar 10:50
Dawid: a jaki jest problem?
19 mar 10:54
ICSP: Nie wiem co się dzieje ale gdy chcę otworzyć np. DSJ3 to ikona mi blaknie je a gra sie nie
otwiera. Tak samo mam z Wordem innymi grami.
19 mar 10:55
Dawid: moze cos w rejestrze sie zrabalo.
najlepsze lekarstwo to reinstalacja systemu.
a i tak powino sie ja robic co jakis czas.
19 mar 10:58
ICSP: Chyba dzisiaj przeinstaluję system.
19 mar 10:58
ICSP: Nie ma innego sposobu aby to jakoś nareperować?
19 mar 10:59
Dawid: no nie wiem az taki biegly w tym nie jestem niestety.
19 mar 11:02
ICSP: ale Worda masz na komputerze?
19 mar 11:03
Dawid: a w menadzerze urzadzen sie wlancaja ? czy tez nie ?
19 mar 11:03
ICSP: też nie w niczym się niechce włączyć również przez uruchom.
19 mar 11:04
Dawid: no tego niestety nie mam bo narazie mi niepotrzebny.
19 mar 11:04
Dawid: znaczy chodzi mi o to ze jak klikniesz to czy w procesach sie wyswietla "ze niby dziala"
19 mar 11:04
ICSP: nie w ogole się nie uruchamia.
19 mar 11:06
Godzio:
Masz antywirusa ?
19 mar 11:07
Dawid: jak nie chcesz robic reinstalki (co moim zdaniem bedzie lepsze i usprawni dodatkowo kompa) to
mozesz zobaczyc jeszcze czy bedzie dzialal jak przeskanujesz dysk wirusem zdefragmentujesz go
i sciagniesz program do czyszczenia rejestru i go przeczyscisz.
19 mar 11:07
Dawid: jak po tym nie bedzie dzialalo to nic innego niz reinstalka juz chyba nie doradze.
19 mar 11:08
ICSP: też dobry pomysł tylko jak mam włączyć program skoro nie mogę włączyć żadnego programu

19 mar 11:08
ICSP: A masz jakieś gry na kompie?
19 mar 11:08
Dawid: no mam xD
19 mar 11:09
Dawid: po co mi komp bez gier xD
19 mar 11:09
Dawid: a anty wira posiadasz jakiegos?
19 mar 11:11
Dawid:
19 mar 11:11
ICSP: posiadam. Wirusuów nie wykrył. Mozesz mi wysłać przykładową screna właściwości przykładowej
gry. Od skrótu?
19 mar 11:12
Godzio:
ICSP spróbuj wyłączyć antywirusa i wtedy coś włączyć, ja tak miałem jak WORD mi się nie
otwierał
19 mar 11:14
Dawid: no juz moment
19 mar 11:15
Dawid: wylanczanie anty wira chyba nie powino byc rozwiazaniem problemu xD
19 mar 11:15
ICSP: Już i to próbowałem. Tylko jak wyłączę to już nie włączę

Mój komputer chyba nie wie w czym ma
otwierać poszczególne programy.
19 mar 11:15
19 mar 11:18
Dawid: o to Ci chodzilo ?
19 mar 11:18
ICSP: Nawet w dodaj i usuń programy nie mogę wejść. Mój kochany komputerek nie wie w czym ma otworzyć
aplikacje.
19 mar 11:18
Dawid: no to jak nie masz nic waznego na kompie to zrob reinstalacje

tylko w pierwszej kolejnosci upewnij sie czy masz wszystkie sterowniki
19 mar 11:19
ICSP: Właśnie o to. Wygląda na to że wszystko jest w porządku w ustawieniach. Jeszcze tylko muszę go
nauczyć otwierać aplikację
19 mar 11:21
Dawid: wytlumacz mu to na spokojnie a jak nie podziala to zacznij grozic trojanem xD
19 mar 11:22
ICSP: Nie wie ktoś jak w opcjach folderów jest ustawione aplikacje na otwieranie. Z jakim
rozszerzeniem?
19 mar 11:36
Dawid: nie wiem do konca o co Ci chodzi.
19 mar 11:47
ICSP: Problem u mnie polega na tym że nie mogę otworzyć żadnej aplikacji.
19 mar 11:49
ICSP: Tzn. jest tylko jedna aplikacja którą mogę otworzyć:(
19 mar 11:54
Dawid: przegladarka
19 mar 11:56
Dawid: jaki masz system wgrany ?
19 mar 11:57
ICSP: Tak przeglądarka.
19 mar 11:57
ICSP: Xp professional.
19 mar 11:57
Dawid: a probowales naprawic system ?
19 mar 12:01
ICSP: tzn?
19 mar 12:10
Dawid: wkaladasz plytke resetujesz kompa i podczasu wlanczania sie naciskasz f8 i tam mozesz albo
zrobic reinstalacje albo mozesz daj zeby sprobowlal naprawic bez reinstalacji.
19 mar 12:12