poporostu oblicz, taka jest treść
gosia: proszę o pomoc z zadaniem, tylko te pierwiastki z trzech powinny znajdować się jeszcze pod
pierwiastkiem tej 2, ale nie umiem tak zrobić
(√2−√3−√2+√3)2
19 mar 09:56
ICSP: (√2−√3 − √2 + √3)2 ?
19 mar 09:58
gosia: tak to o to chodziło
19 mar 10:01
ICSP: (a−b)2 = a2 − 2ab + b2
(√2−√3 − √2 + √3)2 = (√2−√3)2 − 2√2−√3√2 + √3 + √2 + √3 = 2 − √3 −
2√(2−√3)(2+√3) + 2 + √3 = 4 − 2 = 2
19 mar 10:08
gosia: i tak nic z tego nie rozumiem

ale wynik zgadza się z odpowiedzią, dzięki
19 mar 10:13
roman: no ja też juz nie ogarniam tego koncowego wyniku tj. 4−2 { skad to sie wzielo } >?
19 mar 11:40
ICSP: z tego że √3 się zredukowało a (2−√3)(2+√3) = 1
później 2√1 = 2
19 mar 11:42
gosia: ja już rozumiem
19 mar 11:47
roman: no tak ,,,, też już złapałem ..

dziękuję
19 mar 12:15
roman: my
19 mar 12:15