Rozwiąż równiania wymierne
klonik: Witam, mam problem z tymi zadaniami:
| | 2 | | 5 | | 2 | |
1) |
| + |
| = |
| |
| | x2−3x+2 | | x2−4 | | x2−4x+4 | |
| | 1 | | 1 | | 6−x | |
2) |
| + |
| = |
| |
| | x2+x−2 | | x2−3x+2 | | (x−2)2(x+2) | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
3) |
| − |
| = |
| − |
| |
| | x2−3x+2 | | x2−x−2 | | x2−4x−5 | | x2−7x+10 | |
Dodam, że ogólnie wiem jak rozwiązywać tego typu zadania, ale nie mogę wpaść na pomysł jak
rozwiązać te 3. Z góry dzięki za jakiekolwiek pomysły i odpowiedzi
19 mar 08:37
ICSP: x
2 − 3x + 2 = (x−1)(x−2)
x
2 − 4 = (x−2)(x+2)
Sprowadzając lewą stronę do wspólnego mianownika :
| 2(x+2) | | 5(x−1) | | 7x − 1 | |
| + |
| = |
| |
| x−2)(x+2)(x−1) | | (x+2)(x−2)(x−1) | | (x+2)(x−2)(x−1) | |
Prawa strona to:
Przemnażając na krzyż:
2(x+2)(x−2)(x−1) = (7x−1)(x−2)
2 ⇔ 2(x+2)(x−1) = (7x−1)(x−2) ⇔ 2x
2 +2x − 4 = 7x
2 − 15x + 2 ⇔
5x
2 − 17x + 6 = 0
Δ = 289 − 120 = 169
√Δ = 13
x
1 = 3
x
2 = 0,4
Obydwa należą do dziedziny jej ustalanie pominąłem bo myślę że potrafisz to zrobić.
19 mar 08:59
ICSP: Reszta przykładów analogicznie.
19 mar 09:02
klonik: dzięki wielkie

właśnie miałem problem z przemnożeniem tego
19 mar 09:13
ICSP: Tylko pamiętaj o tym że dzielenie przez 0 jest niewykonalne i musisz uważać kiedy dzielisz
przez np (x−2)
19 mar 09:15