W trójkącie prostokątnym jeden z kątów
xc: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 60 stopni, dłuższa przyprostokątna ma
długość 6 cm. Przeciwprostokątna tego trójkąta ma długość?
Jak się robi tego typu zadania?
19 mar 01:03
kachamacha:
19 mar 06:38
xc: Tylko jednego nie wiem, dlaczego akurat sinα?
19 mar 11:42
ICSP: Ponieważ sinus jest stosunkiem przyprostokątnej leżącej naprzeciw kąta alfa do
przeciwprostokątnej. Ponieważ mieliśmy daną przyprostokątna leżąca właśnie naprzeciw tego kata
użyliśmy sinusa.
19 mar 11:43
xc: A jak np narysowałbym trójkąt i 6 cm dał bokowi w podstawie czyli x. I był by wtedy wzór
| | x | | 1 | |
cosα= |
| , gdzie 60 stopni miało by wartość |
| . Wtedy wyjdzie inny wynik, bo 12. |
| | r | | 2 | |
19 mar 11:51
ICSP: Dlatego jest powiedziane że dłuższa przyprostokątna ma długość 6. Dłuższa czyli leży naprzeciw
większego kąta.
19 mar 11:56
xc: Tego nie rozumiem, dlaczego akurat 6 cm ma bok y, a nie np x w podstawie? Przecież ten bok też
jest przyprostokatny?
19 mar 11:57
xc: Aha, a ten kąt na górze ile ma? Skąd wiadomo, że 60 stopni ma ten kąt na dole a nie na górze?
19 mar 12:01
ICSP: Policz sobie miarę tego trzeciego kąta.
19 mar 12:14
xc: No 30 stopni tak? Tylko dlaczego akurat ten mniejszy kąt ma nie być na dole?
19 mar 12:18
xc: ?
19 mar 12:35
ICSP: To napisz na odwrót. Wtedy 6 też zmieni swoją pozycję bo musi leżeć naprzeciw wiekszego kata.
19 mar 12:38
xc:

No to zmieniłem. I wtedy to będzie wyglądało tak ze wzoru:
1r=2*6
1r=12/1
r=12
Tak wychodzi, nie rozumiem tego za bardzo
19 mar 12:58
xc: Wytłumaczy mi to ktoś? Bardzo prosze
19 mar 13:42
dero2005:

w trójkącie suma kątow wynosi 180
o
w trójkącie prostokątnym suma kątów ostrych wynosi 180
o − 90
o = 90
o
skoro jeden kąt ostry wynosi 60
o to drugi musi wynosić 90
o − 60
o = 30
o
zawsze naprzeciw wiekszego kąta leży dłuższa przyprostokątna, czyli w tym przypadku
kąt 60
o leży naprzeciw przyprostokątnej o długosci 6
Stosunek przyprostokątnej leżące naprzeciw kąta do przeciwprostokątnej nazywamy sinusem kąta
| | a | | √3 | |
czyli |
| = sin 60o sin 60o = |
| z tabelki lub z głowy
|
| | c | | 2 | |
| | 2*6 | | 12 | | 12 | | √3 | | 12√3 | |
c = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = 4√3 |
| | √3 | | √3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
19 mar 14:33