| 5 | ||
sin2α + ( | )2 = 1 | |
| 7 |
| 25 | ||
sin2α = 1 − | ||
| 49 |
| 24 | 2√6 | |||
sin2α = | ⇒ sinα = | |||
| 25 | 7 |
| sinα | 2√6 | 7 | 2√6 | |||||
tgα = | = | * | = | |||||
| cosα | 7 | 5 | 5 |
| 1 | 5 | 5√6 | ||||
ctgα = | = | = | ||||
| tgα | 2√6 | 12 |
| 24√6 + 25√6 | 49√6 | |||
tgα + ctgα = | = | |||
| 60 | 60 |
2/ sposób
dla kątów ostrych, można wykorzystać trójkąt prostokątny
z tw. Pitagorasa:
a2= c2 −b2
a2= 49 −25
a2= 24
a= 2√6
| a | 2√6 | |||
tgα= | = | |||
| b | 5 |
| b | 5 | 5√6 | ||||
ctgα= | = | = | ||||
| a | 2√6 | 12 |
| 2√6 | 5√6 | 49√6 | ||||
tgα+ ctgα= | + | = | ||||
| 5 | 12 | 60 |
! Wpadam tu rzadko i na krótko . Na emeryturze czasu coraz mniej.
Podziwiam Twoją wytrwałość na forum. Miło Cię tu spotkać.
Pozdrawiam Cię serdecznie i wiosennie.
Dobrej nocy!