nierówność - dowód
wiki: Bardzo proszę o pomoc.
Udowodnij, że jeśli x, y, z są liczbami rzeczywistymi takimi, że x+y+z = 1, to
18 mar 22:47
Eta:
z nierówności między średnią kwadratową a średnią arytmetyczną
mamy:
podnosząc stronami do kwadratu: i podstawiajac za x+y+z=1 ( z załozenia)
c.n.u.
18 mar 23:10
Trivial:
Metoda dookoła świata:

f(x, y, z) = x
2 + y
2 + z
2, x+y+z = 1
Znajdziemy punkt, dla którego wartość funkcji f jest najmniejsza.
G(x, y, z) := x+y+z−1
L(x, y, z, λ) := x
2 + y
2 + z
2 − λ(x+y+z−1)
Rozwiązujemy układ równań:
2x − λ = 0
2y − λ = 0
2z − λ = 0
x+y+z−1 = 0
A zatem:
3x−1=0
3x = 1
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(P0) = |
| + |
| + |
| = |
| . |
| 9 | | 9 | | 9 | | 3 | |
| 1 | |
A zatem, najmniejsza wartość funkcji f to |
| . c.k.d.  |
| 3 | |
18 mar 23:13
wiki: Dziękuję, Eta. Nie słyszałam o takiej nierówności.
18 mar 23:14
wiki: Dzięki Trivial, ale to zbyt mądre dla mnie. Jeszcze tego się nie uczyłam. Ale dziękuję za
pomoc.
18 mar 23:16
Eta:
Podam inny sposób
wykorzystując zależność ( tę napewno znasz

(x−y)
2 ≥0 => x
2+y
2 −2xy ≥0 => x
2+y
2 ≥2xy ( to jasne)
x
2+y
2+z
2= (x+y+z)
2 −2xy−2xz−2yz=1 −2xy−2xz−2yz≥ 1− (x
2+y
2+x
2+z
2+y
2+z
2)
zatem: x
2+y
2+z
2 ≥1 −(x
2+y
2+x
2+z
2+y
2+z
2)
3(x
2+y
2+z
2) ≥1
c.n.u.
który dowód Ci pasuje, ten wybierz
18 mar 23:52
wiki: Oooo! Dzięki wielkie, Eta. Ten ostatni dowód jeszcze bardziej mi się podoba. Podziwiam Cię!
19 mar 00:00
Eta:
He he

A mnie ten pierwszy, bo mniej obliczeń .
pozdrawiam
19 mar 00:02
kacper: Dowód 1 elegancki, nierówność KAGH kazdy powinien znać
3 cze 00:00
5-latek: Ale czy ucza w szkole tych nierownowsci czy tylko sygmnalizuja z etakie sa.
A to jest roznica
3 cze 09:30