pomocy
jacej: promień koła wpisanego w podstawę graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 2 cm,a
przekatna ściany bocznej ma długość 8 cm. oblicz objętość i pole powierzchni bocznej
graniastosłupa oraz miarę kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do podstawy
18 mar 22:31
dero2005:
r = 2 promień koła wpisanego
r =
13h
p →h
p = −−−−− wysokość podstawy
| | a√3 | |
hp = |
| → a = −−−−− bok podstawy
|
| | 2 | |
d = 8 przekątna boku
d
2 = a
2 + h
2 h
2 = −−−− wysokość graniastosłupa
| | a*hp | |
Pp = |
| pole podstawy
|
| | 2 | |
V = P
p*h objętość
P
c = 2*P
p + 3*a*h pole całkowite
| | h | |
sin α = |
| miara kąta nachylenia
|
| | d | |
Powodzenia
19 mar 07:36