matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Limes
Daras:
lim (x−>0+) arcsinx*ln(arcsinx)= lim (x−>0+) ln(arcsinx)/{
1
arcsinx
} [
∞
∞
] =[H]= lim (x−>0+)
1
arcsinx
/−
1
arcsin
2
x
= lim (x−>0+) −
arcsin
2
x
arcsinx
= lim (x−>0+) arcsinx = 0
18 mar 20:36