pomoc
fizykowo: Fizyka(dla ambitnych):
Z działa zainstalowanego na wózku doczepionym do spręzyny ,której drugi koniec jest
przytwierdzony do masywnej skały wystrzelono w kierunku poziomym pocisk nadając mu energię
kinetyczną E. Obliczyć maksymalne skrócenie , któremu ulegnie wskutego tego spręzyna.
Pozostałe dane:
k−stała spręzystości spręzyny,
n−stosunek masy działa wraz z wózkiem do masy pocisku.
Próbowałem to z zasady zachowania pędu,jednak to nie to

dzieki
18 mar 20:32
romanooo : nie wiem po co ten stosunek mas, bo:
energia pocisku = energii wózka
zwrot wektora siły pocisku jest przeciwny do wektora siły odrzutu
średnia siła odrzutu = średniej sile sprężystości
więc
Energia wózka jest równa pracy sprężyny. więc W= kx
2 (nie trzeba dzielić przez 2 bo już
podstawiamy średnią siłę ?(jak źle może ktoś mnie poprawi)) a skoro wiemy że to W = E to
może ktoś to potwierdzić
19 mar 00:22
Zenek:
Nie potwierdzam , a nawet zaprzeczam
Wykorzystując zasadę zachowania pędu otrzymujemy trzy równania:
M−masa działa z lawetą,V−prędkość M po odrzucie,m−masa pocisku,v−prędkość m
Z powyższego układu równań możemy ustalić że
MV22=
En
Czyli:energię uzyskaną z "odrzutu" ładujemy w pracę "skurczenia" sprężyny
| E | | (2E)0,5 | |
| =∫kxdx ,czyli x= |
|
|
| n | | (kn)0,5 | |
Oczekiwał bym także aby jakiś "wybitny autorytet" ustosunkował się definitywnie
19 mar 09:12