matematykaszkolna.pl
pomoc fizykowo: Fizyka(dla ambitnych): Z działa zainstalowanego na wózku doczepionym do spręzyny ,której drugi koniec jest przytwierdzony do masywnej skały wystrzelono w kierunku poziomym pocisk nadając mu energię kinetyczną E. Obliczyć maksymalne skrócenie , któremu ulegnie wskutego tego spręzyna. Pozostałe dane: k−stała spręzystości spręzyny, n−stosunek masy działa wraz z wózkiem do masy pocisku. Próbowałem to z zasady zachowania pędu,jednak to nie to dzieki
18 mar 20:32
romanooo : nie wiem po co ten stosunek mas, bo: energia pocisku = energii wózka zwrot wektora siły pocisku jest przeciwny do wektora siły odrzutu średnia siła odrzutu = średniej sile sprężystości więc Energia wózka jest równa pracy sprężyny. więc W= kx2 (nie trzeba dzielić przez 2 bo już podstawiamy średnią siłę ?(jak źle może ktoś mnie poprawi)) a skoro wiemy że to W = E to
 E 
x =

k 
może ktoś to potwierdzić
19 mar 00:22
Zenek: Nie potwierdzam , a nawet zaprzeczam Wykorzystując zasadę zachowania pędu otrzymujemy trzy równania:
MV=mv  
mv22=E
Mm=n 
M−masa działa z lawetą,V−prędkość M po odrzucie,m−masa pocisku,v−prędkość m Z powyższego układu równań możemy ustalić że MV22=En Czyli:energię uzyskaną z "odrzutu" ładujemy w pracę "skurczenia" sprężyny
E (2E)0,5 

=∫kxdx ,czyli x=

n (kn)0,5 
Oczekiwał bym także aby jakiś "wybitny autorytet" ustosunkował się definitywnie
19 mar 09:12