JAK TO ZROBIĆ???
Mietek: dany jest trapez ABCD o podstawie AB mającej długość 12.Na podstawie CD obrano punkt P taki że
DP=4 odcinek BP przecina przekątną AC w punkcie R.Pole trójkąta ABR jest równe polu czworokąta
ARPD. Oblicz długość odcinka PC.
18 mar 20:26
Mietek: Panowie i Panie proszę o pomoc

D:
18 mar 20:34
Mietek: ?
18 mar 20:42
18 mar 20:56
Mietek: ?
18 mar 21:04
Mietek: ?
18 mar 21:16
Eta:

pola P
1=P
2 z treści zadania
h
1+h
2= h ( trapezu ABCD)
| | 4+12 | |
Pole trapezu ABPD =2P(ΔABR)= |
| *h = 8 h
|
| | 2 | |
| | 1 | |
P2= P(ΔABR)= |
| *12*h2= 6h2
|
| | 2 | |
to 6h
2= 8h
z podobieństwa trójkątów ΔABR ~ΔPCR mamy:
to:
|PC|= 6
18 mar 21:31
Eta:
I co? ......... pasuje?
18 mar 21:37
Mietek: dziękuje
18 mar 21:43
WSP: hmm zastanawie mnie tylko dlaczego 6h2= 8h skoro Pole trapezu ABPD= 2P(ΔABR) powinno być
raczej że 8h=2*6h2


:
19 mar 00:37