Proszę o pomoc
Marek: Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny jest równa 12. Jeżeli pierwszą i trzecią z tych
liczb powiększymy o 1, to otrzymamy trzy liczby tworzące ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
18 mar 20:20
Eta:
a,b,c −−− tworza ciag arytmetyczny =>
2b= a+c
a+b+c = 12
a+1, b, c+1 −−− tworza ciag geometryczny =>
b2= (a+1)*(c+1)
rozwiąż układ tych trzech równań ....
18 mar 20:40
Marek: Hmm mam z tym mały problem;\ mógł byś to zrobić?
18 mar 20:48
Eta:
łączysz pierwsze i drugie
2b+b= 12 => b= 4
i dalej : a+c= 8 => a= 8−c
(a+1)(c+1)= 16
podstawiając za a
( 9−c)(c+1)= 16 −−−−−−− to równanie kwadratowe
uporządkuj , policz deltę i c
1 i c
2
i następnie a
1 i a
2
odp:
7,4,1 lub 1,4,7
P.S. Jakby co, to jestem płci żeńskiej
18 mar 20:54
Marek: Dziękuje i przepraszam
18 mar 20:56
Eta:
Na zdrowie
18 mar 20:59