Statystyka.
dotka: Proszę o pomoc.
Tabela przedstawia ilościowe rozdzielenie nagród pieniężnych dla wszystkich pracowników w
pewnym zakładzie pracy.
Kwota nagrody z zł Liczba pracowników,którzy otrzymali nagrodę w danej kwocie
kobiety
mężczyźni
1. 1200 12 4
2. 1800 15 10
3. 2400 17 30
4. 3000 2 5
a)oblicz średnią kwotę nagrody przpadającą na jednego pracownika w tym zakładzie.Wynik podaj w
złotych i groszach z zaokragleniem do 1 gr.
b)Oblicz czy srednia kwota przypadająca na 1 kobiete jest niższa czy wyższa od średniej kwoty
przypadającej na meżczyzne.
c)Spośród pracowników tego zakładu wybieramy losowo dwie osoby. Jakie jest
prawdopodobieństwo,że będzie to kobieta i mężczyzna i każde z nich otrzymało nagrodę powyżej
średniej.
proszę o pomoc, a ostatni punkt to juz w ogóle czarna magia dla mnie.
18 mar 19:56
dotka: nikt mi nie pomoże

18 mar 20:08
Magdalena: a) 12+15+17+2+4+10+30+5=95 ← ilość osób
1200+1800+2400+3000=8400 ← ilośc nagrody w zł
8400:95≈88,42
To chyba odpowiedź na pod punkt a.
18 mar 20:29
Magdalena: 12+15+17+2=46 mężczyźni
4+10+30+5= 49 kobiety
1200+1800+2400+3000=8400
8400:46= 182,60 kobiety
8400:49= 171,42 mężczyźni
Odp. Srednia kwota przypadająca na 1 kobiete jest wyższa od średniej kwoty
przypadającej na 1 meżczyzne.
18 mar 20:33
dotka: Dzięki wielkie
18 mar 20:58