help
asda: dane jest rownanie x3− (2m+3)x2−5x=0 z niewiadomą x i parametrem m
Wykaż, że dla dowolnego m∊R rownanie ma 3 pierwiastki z ktorych dwa maja rozne znaki
Wyznacz wartosc m tak, aby jeden z pierwiastkow rownania by srednia arytm 2ch pozostalych
18 mar 19:50
Godzio:
x(x
2 − (2m + 3)x − 5) = 0
a) Udowodnij, że równanie: x
2 − (2m + 3)x − 5 spełnia warunki:
Δ > 0 i x
1x
2 < 0 dla dowolnego m
| | x1 + x2 | | x1 + 0 | |
b) |
| = 0 (inne warunki nie mogą zajść bo |
| ≠ x2 ponieważ pierwiastki |
| | 2 | | 2 | |
są różnych znaków)
18 mar 20:07
h3h: Godzio ale ładnie to rozpisałeś
18 mar 20:09
asda: Godzio, pytanko czemu Δ > 0, w zadaniu nie ma powiedzianego ze ma 3 ROZNE pierwiastki
18 mar 20:16
h3h: bo wylaczyl x przed nawias i w nawiasie ma f. kwadratowa, takze jedno miejsce zerowe juz ma (
x=0)
i zeby byly trzy to potrzebuje Δ>0
18 mar 20:18
asda: dobra ale moze miec miejsce zerowe podwojne
18 mar 20:19
asda: pozatym delta chyba wychodzi w a) < 0..
Δ= (2m+3)
2 +20 = 4m
2 + 12m + 9 + 20 = 4m
2 +12m + 29
18 mar 20:25
Godzio:
asda od kiedy może być pierwiastek podwójny w którym każdy pierwiastek ma inny znak ?
18 mar 20:27
asda: no tak sry

w delcie cos zle licze ze wychodzi ujemna?
18 mar 20:28
Godzio:
Δ = (2m + 3)2 + 20 > 0 bo
(2m + 3)2 ≥ 0
20 > 0 +
−−−−−−−−−−−−−
(2m + 3)2 + 20 > 0
18 mar 20:30
asda: ok juz kminie, thx wielkie
18 mar 20:31
olav: Dane jest równanie x√3−y√2=1/3√6.Które równanie należy dopisać aby otrzymać sprzeczny układ
równań .
12 cze 19:21