Anka: z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8,9 losujemy trzy (bez zwrotu) i ustawiając je w kolejności
losowania tworzymy liczbę trzycyfrowa. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, ze otrzymana
w ten sposób liczba jest;
a) podzielna przez 2
b) większa od 555
29 mar 14:11
k:): dośw.: losujemy 3 liczby bez zwrotu i ustawiemay w kolejności losowania
Ω= 9*8*7= 504
a) A- zd., że utworzona liczba będzie podzielna przez 2
Aby liczba była podzielna przez 2 musi mieć parzystą cyfrę jedności
Za pierwszym razem mamy: 9 możliwości wylosowania
Za drugim razem mamy: 8 możliwości wylosowania
Za trzecim razem mamy: 4 możliwości (2,4,6,8)
A= 9*8*4=288
P(A)= 288/504=4/7
b) B- zd., że utworzona liczba będzie większa od 555
Ω=504
B= 4*8*7+ 1*4*7= 224 + 28= 252
P(B)= 252/504=1/2
Nie wiem czy to dobrze jest
29 mar 18:50