matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy !!
Agusia:
Dana jest prosta l o równaniu y=2x−2 i punkt A = (5,−2). Wyznacz współrzedne punktu B symetrycznego do punktu A względem prostej l
18 mar 19:49
Eta:
Prosta k: y= 2x −2 napisz równanie prostej p prostopadłej do k i przechodzącej przez punkt A
1
p: y= −
( x −x
A
) + y
A
2
1
1
p: y= −
x +
2
2
rozwiąż układ równań prostych k i p otrzymasz współrzędne punktu S ( 2,0) S jest środkiem odcinka A
'
A to:
x
A
+ x
A
'
y
A
+ y
A
'
= x
S
i
= y
S
2
2
podstaw dane i wyznacz: x
A
'
= ...... y
A
'
=..... otrzymasz A
"
( −3, 2) −−− to punkt symetryczny do punktu A względem prostej k: y= 2x −2
18 mar 20:33