Witam mam takie zadanko. Proszę o pomoc
Marek: Dany jest ciąg określony wzorem: an = −2n2 + 8n +10. Które wyrazy tego ciągu są ujemne?
18 mar 19:39
think: można to na kilka sposobów robić... możesz np podstawiać kolejne liczby i liczyć
a1 = −2*12 + 8*1 + 10
a2 = ...
albo np skorzystać z funkcji kwadratowej, ponieważ to jest f.kwadratowa.... ramiona ma
skierowane w dół więc jeśli nie wszystkie wyrazy są ujemne, to od pewnego miejsca już
wszystkie. Tylko musisz pamiętać, że Ty masz podać n naturalne, więc jak wyjdzie Ci jakaś
liczba która nie jest naturalna musisz zaokrąglić do najbliższej większej od tej która Ci
wyszła.
18 mar 19:51