matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Karolina:
Obliczyć całkę ∫cos
2
x górna granica całki 2π , dolna 3/2π
18 mar 19:17
think:
policz tą całkę przez części.
18 mar 19:20
Trivial:
cos2x = cos
2
x − sin
2
x = 2cos
2
x − 1
cos2x+1
cos
2
x =
2
cos2x+1
sin2x
x
∫cos
2
xdx = ∫
dx =
+
+ c.
2
4
2
18 mar 19:22