analityczna
adam666: prosta y=−2x+2 przecina okrąg (x+3)2 + (y+2)2 = 25 w pkt A B. Wyznacz cosinus kąta ASB gdzie
S jest środkiem okręgu.
Proszę o szybką pomoc.
Skąd wziąć A i B? mam amnezje...
18 mar 19:14
think: rozwiązując układ równań:
| ⎧ | y = −2x + 2 | |
| ⎩ | (x + 3)2 + (y + 2)2 = 25 |
|
metodą przez podstawienie daje równanie kwadratowe, w którym musisz policzyć pierwiastki i to
będą pierwsze współrzędne tych punktów, drugie liczysz wstawiając do równania y = −2x + 2
(x + 3)
2 + (−2x + 2 + 2)
2 = 25
x
1 =....⇒ y
1 =....
x
2 =....⇒ y
2 =....
18 mar 19:29
Eta:

1/ sposób algebraicznie
S( −3, −2) r= 5
Rozwiąż układ równań
y= −2x +2
(x+3)
2+(y+2)
2= 25
otrzymasz:
A( 0,2) , B( 2, −2) |AB|=
√20
i ze wzoru cosinusów dla ΔASB
| | r2+r2−IABI2 | | 3 | |
cos(<ABS) = |
| = |
|
|
| | 2r*r | | 5 | |
2/ sposób graficznie:
r= 5 |SD|= 3
18 mar 19:50