;/
Grześ1992: W trójkąt prostokątny o przyprostokątnych o długościach 2 i 4 wpisano prostokąt w ten sposób,
że dwa jego boki leżą na przyprostokątnych trójkąta, a jeden z wierzchołków prostokąta leży na
przeciwprostokątnej trójkąta. Prostokąt ten obraca się dookoła prostej, zawierającej dłuższą
przyprostokątną trójkąta, tworząc walec. Oblicz, który z walców, otrzymanych w powyższy
sposób, posiada największe pole powierzchni bocznej i oblicz jego objętość.
18 mar 18:21
think:

chodzi o maksymalizację pola powierzchni bocznej
P
b = 2πab czyli można to uprościć do maksymalizacji pola prostokąta...
P = a*b
0 < a < 2
0 < b < 4
| a | | 4 − b | | 4 − b | |
| = |
| ⇒ a = |
| |
| 2 | | 4 | | 2 | |
| | 4 − b | |
P(b) = |
| *b → max policz współrzędne wierzchołka tej paraboli |
| | 2 | |
18 mar 19:45