Funkcja wymierna. Skróć ułamki algebraiczne...
AeS: | (x² − 14x + 49) | | (x−7)² | |
| = |
| = |
| (49 − x²) | | [−(x²−49)] | |
| | −(x−7)² | | −(x−7) | | (7−x) | |
♦ |
| = |
| = |
| |
| | (x−7)(x+7) | | (x+7) | | (x+7) | |
Od zaznaczonego momentu...przestałam rozumieć ten przykład.
18 mar 18:21
h3h: tam po tej kropce po drugim znaku rownosci :
− przeniesiono z mianownika na góre
dół rozpisano ze wzoru skroconego mnozenia − (a2−b2)=(a−b)(a+b)
skrocono x−7 z gory i z dolu
minus wlaczyli w nawias
18 mar 20:07