HELP ME!! :D
Grześ1992: HELP!Sinus pewnego kąta ostrego α , liczba 0,75 oraz cosinus tego samego kąta α tworzą w
podanej kolejności ciąg geometryczny. Oblicz sumę sin α + cos α .
18 mar 18:18
think: sinx; 0,75; cosx ← tworzą ciąg geometryczny
(0,75)2 = sinxcosx / *2
2*(0,75)2 = 2sinxcosx + 1 − 1
2*(0,75)2 = 2sinxcosx + sin2x + cos2x − 1
2*(0,75)2 + 1 = sin2x + 2sinx + cos2x
dalej chyba już sam to dasz radę pociągnąć
18 mar 19:16
18 mar 19:26
Grześ1992: a mógł byś zobaczyć na to zadanie z trójkątem ? niżej jest...
18 mar 19:33