matma
nick: Doprowadź do najprostszej postaci :
a) (x−3)2 − (3+x)2 =
b) (2sinα+cosα)2+(sinα−2cosα)2 =
18 mar 17:30
Mila: (a−b)2=a2−2*a*b+b2
(a+b)2=a2+2ab+b2
18 mar 17:34
nick: czy w pierwszy wyjdzie −12x ?
18 mar 17:38
Mila: Tak
18 mar 17:41
nick:
18 mar 17:41
Mila:
18 mar 17:42
Mila: 4sin2α+4sinαcosα+cos2α+sin2α−4sinαcosα+4cos2α=
18 mar 17:46
nick: w tym drugim to nie jestem pewna czy wyjdzie :
4sin2α+cos2α+sin2α+4cos2α
18 mar 17:47
Mila: tak myslałam ,że opuscisz to 2*a*b ni e a2+b2 tylko a2+2ab+b2
18 mar 17:49
nick: ja zrobiłam na początku tak jak ty to działanie , później zredukowało mi się 4sinα*cosα i
napisałam do końcowej odpowiedzi to co mi zostało
18 mar 17:51
Mila: a to przepraszam,napisałaś ,ze nie jesteś pewna czy wyjdzie to myślałam,że to poczatek

.A to
środek teraz wykorzystaj jedynkę trygonometryczna
18 mar 17:57
nick: 4sin2α+1+4cos2α
18 mar 18:03
Mila: 4 (...
18 mar 18:05
nick: 4(1+1)=4*2=8
18 mar 18:07
Mila: 4(sin2α+cos2α)+1=
18 mar 18:11
nick: 4(1)+1=4+1=5
18 mar 18:13
Mila: Tak
18 mar 18:18
nick:
18 mar 18:18