Statystyka.
dotka: Janek,Bolek Jacek i Darek mają odpowiednio 150cm,153cm,154cm,158cm,160cm wzrostu.Oblicz średni
wzrost chłopców. O ile różni sie wzrost każdego chłopca od średniego wzrostu? Oblicz wariancję
i odchylenie standardowe tej próby.
Prosze o pomoc.
18 mar 16:30
dotka: Średni wzrost obliczyłam, dodałam wszystkie wzrosty, i podzieliłam przez ich ilośc, wyszło mi
185, ale nie wiem czy dobrze to zrobiłam
18 mar 16:35
dotka: Proszeee bardzo o pomoc

18 mar 16:58
Mila: dobrze liczyłaś wyniku nie sprawdzam,zakładam,że sie nie pomyliłaś
18 mar 17:07
dotka: a druga częśc zadania

? nawet nie mam pojecia co to jest odchylenie standardowe..:(
18 mar 17:10
Mila: odchylenie standardowe oznaczamy literą sigma sprawdz moze masz wzór w zeszycie.sigma =pod
| | (x1−x−)2+(x2−x−)2+>...(xn−x−)2 | |
duzym pierwiastkiem wszysko |
| |
| | n | |
x
, x
2 ...to wzrost każdego z chłopców x
− to średnia arytmetyczna
wariancja =sigma
2
18 mar 17:18
Mila: byłam zajęta innymi zadaniami i tak jak pisałam nie sprawdałam tresci tylko przeczytałam jak
liczyłaś średnia Teraz sprawdziłam średnia jest zle policzona
18 mar 18:17
dotka: tak , tak juz mam

źle ją policzyłam wtedy wyszło mi 185 a ma byc 155 ..Dzięki
18 mar 18:33
Mila: 150 −155=−5 (−5)
2=25
153 (−2) 4
154 (−1) 1
158 3 9
160 5 25
−
| | 25+4+1+9+25 | |
sigma =√ |
| pierwiastek z całości |
| | 5 | |
| | 8 | |
sigma=√64/√5=8√5/5= |
| √5= odchylenie standardowe |
| | 5 | |
18 mar 18:35
dotka: ahaaa , kurcze , a ja to tak zrobiłam, że podzieliłam te wszystkie liczby przez 5 tak jak Ty,
wyszło mi
| 64 | |
| podzieliłam to , i wyszło mi 12,8 i własnie myslałam ze dopiero z tego wyciagamy |
| 5 | |
pierwiastek.
√12,8≈
18 mar 18:45
18 mar 18:47
dotka: a teraz to w ogóle zauważyłam ze chyba zle zroumialam zadanie

bo miałam obliczyć srednia
wzrostów, ok obliczyłam , a potem odpowiedziec o ile wzrosty sie roznia od sredniej , czyli
czyli rozumiem to tak 5,2,1,3,5 to są te róznice, i potem dopiero bylo oblicz wariancje i
odchylenie standardowe tej PRÓBY, czyli chyba tych liczb,nie wiem. jak myślisz?
18 mar 18:52
dotka: pogubiłam się ...
18 mar 19:58
Mila: wariancja =64/5 a odchylenie √64/5=tak jak napisałam, albo tak jak Ty
18 mar 21:46
dotka: czyli obydwie zrobiłyśmy dobrze?
18 mar 22:00
Mila: Tak
18 mar 22:11
dotka: kurcze a jak myślisz to napewno o to chodziło , czy może o to co napisałam wyżej o tych
różnicach wzrostów?
18 mar 22:13
Mila: o ile sie rózni to pisałam w słupku
18 mar 22:15
Mila: Tylko jezeli ma 150cm to róznica 155−150=5
cm żeby były dodatnie
jeżeli 160 to tez 5 cm
Wydaje mi sie że dobrz może ktoś zerknie jeszcze na to zadanie
18 mar 22:18
dotka: Tak tak, ale dodatnie są po podniesieniu do potęgi 2, takze wydaje mi sie ze mogą byc ujemne w
nawiasie.
Dziękuję ślicznie za pomoc

życzę dobrej nocy
18 mar 22:23
Mila: Bnie podnosimy do kwadratu to do kwadratu było potrzebne do liczenia odchylenia
18 mar 22:28