MOJE ROWNANIA
Marco-dżodżo: ehhhh i co dalej


pomóżcie....
10x
4+x
3=2x
2
12x
3−8x
2−27x+18=0
18 mar 16:28
podpis.: 10x4 + x3 − 2x2 = 0
x2(10x2 + x − 2) = 0
x2 = 0 => czyli x1 = 0 <−−− pierwiastek drugiego stopnia
oraz
10x2 + x − 2 = 0
Δ = 1+80 = 81
√Δ = 9
x2 = −1−920 = −12
x3 = −1+920 = 820 = 25
18 mar 16:39
morfepl:
a)10x4+x3−2x2=0
x2(10x2+x−2)=0
x2=0 lub 10x2+x−2=0
b)4x2(3x−2)−9(3x−2)=0
(4x2−9)(3x−2)=0
4x2−9=0 lub 3x−2
18 mar 16:39
podpis.: 12x3 = 8x2 − 27x + 18 = 0
12x(x2 − 214) −8(x2 − 214) = 0
(x2 − 214) (12x − 8) = 0
x2 − 214 = 0
x2 = 214 = 94
x1 = 32 lub x2 = −32
oraz
12x − 8 = 0
12x = 8
x3 = 812 = 23
18 mar 16:42