matma
Kasia: Rozłóż na czynniki:
x
2−3=
x
2+4x+4=
1−x
3=
x
3−6x
2+12x−8=
nawet nie wiem jak się za to zabrać

wytłumaczyłby ktoś mi to
18 mar 16:21
Mila: a2−b2=(a+b)(a−b) a2=x2 b2=3 to b=√3
(a+b)2=a2+2*a*b)+b2
a3−b3=... a3=1
a3−2a2b+3ab2−b3=(a−b)3
18 mar 16:28
Kasia: x2− √32= (x+√3)(x−√3) ?
18 mar 16:38
Mila: tak tylko po lewej x2−3
18 mar 16:48
Kasia: ale x2− √32 to jest to samo co x2−3 tak mi się wydaję
18 mar 16:50
Mila: owszem ale piszesz tak jak masz w treści zadania
18 mar 16:52
Mila: jak idzie ?
18 mar 17:02
Kasia: za chwilkę napiszę bo napisałam na kartce najpierw
18 mar 17:12
Kasia: x2+4x+4= (x+2)2
1−x3=(1−x)(1+x+x2)
x3−6x2+12x−8= (x−2)3
w tym zadaniu to trzeba trochę pogłówkować jakie będą liczby tak ? bo raczej sposobu na to nie
ma
18 mar 17:15
Mila: jeżeli zapamietasz wzory to będziesz to widziała po jakims czasie
18 mar 17:21